Hjelp det er sommer snart!
Hjelp det er sommerferie!
La oss begynne med utgangspunktet for å velge hva som skal bli sommerens nye leketøy; er det en egotripp, er det teambuilding i familien, er for å gjøre småtroll til robuste enheter med saltvann i vokabularet?
Hvis du er så heldig at alle muligheter er åpne, skal du kjenne på følgende valg i stigende rekkefølge:
SUP - PADLEBRETT
Det enkleste å komme seg på vannet med er et padlebrett. Det er lett å frakte, trenger 30cm dypt vann og tåler at det herjes med. Pass på å ikke forveksle padlebrett med SUP badlekene som har blitt dumpet ut i pandemiperioden, de er ikke egnet for turopplevelser og lite effektive. Store og små, gamle og unge fikser å padle på tilpasset utstyr uten særlig forkunnskaper. Det finnes kurs off-line og online om man liker rask lærekurve. Nydelige naturopplevelser i fjorder, vann og på hav eller elv, uten stresset en kajakk eller kano kan by på. Prisklasse fra 10 til 20' Les mer her.
WINDSURF
Det mest utbredte alternativet er windsurfing. I løpet av de siste 45 årene er aktiviteten blitt mangfoldig og passer alle som tenker at sommeren i Norge er for kort til å mislike at det blåser. Småtasser fra 4 års alder og alle andre uten erfaring knekker koden raskt på et familiebrett med en oppblåsbar iRig. Noen av gamlingene i familien vil sikkert vise gamle kunster, og samtidig byr litt heftigere utvidelser av systemet på akkurat så mye spenning og moro, som du selv velger å gjøre det til. Hvis man ikke går veien via en iRig anbefaler vi et kurs. Oppegående seilforeninger byr på slikt. Tilfredsstillende mestring for alle aldre langs kyst og på ferskvann. Vi har ennå ikke møtt noen som angrer på å ha lært å seile. Prisklasse fra 25-50' Les mer om enkleste utgave her.
SURFING
Surfing er den største vannaktiviteten internasjonalt. Alle klarer å padle seg ut og bli sendt innover med en bølge med litt innsatsvilje. Surfing er imidlertid en aktivitet som trenger jevnt med tilgang på brytende bølger for å virkelig mestres. Vi sender unga avgårde på brett straks de kan stå oppreist, men det tar noen år før de blir autonome. Surfing er vrient å bli god på, men den uendelige lærekurven gjør at man også blir helt hekta. Ved sporadisk feriesurfing er det helt greit med store billige "soft-boards". I norge har vi supre forhold på Jæren, Stadt og i Lofoten. Alle stedene har jevnt med kurs. Prisklasse fra 5-20'
WINGFOIL
Wingfoiling er den nyeste aktiviteten for vannfolket. Det er bare 4 år siden noen kvikke hoder satte sammen et håndholdt seil, et brett og en hydrofoil, og forandret seilsporten for alltid. Det er sååå trendy at det nesten ikke er til å holde ut. På den annen side er det også noe av det gøyeste som har skjedd. Aktiviteten kan virke litt komplisert, men de fleste knekker koden i løpet av noen dager hvis utstyr og vind og vannforhold er lærevennlige.
Vi ser at årskullene som lettest tilegner seg hydrofoilbalanse er ganske unge, men heldigvis er det lommeboka til de som trenger mest å trene opp balansen som henter ut mest utstyr for tiden. I bunn og grunn er den personlige hydrofoilen et teknologiskifte som går veldig raskt i alle brettsportene. En effektiv hydrofoil trenger kanskje halvparten av "motoren" til et skrog nede på vannet. Så det du vil oppå vannet, får du til med halve innsatsen. Litt sånn som kite er mindre fysisk enn windsurfing (som også kan gjøres på hydrofoil, men lærekurven er mye lengre). Prisklasse fra 35-60'
BAK BÅTEN
Vannski, wakeboard, wakefoil, wakesurfere og tuber er båtlivets gleder. Alle får det til med litt forberedelser og innsats. Etter noen år hvor wakesurfere var den "nye" greia, kommer nå hydrofoilene for fullt. Gjerne i sammenheng med å lære seg å pumpe på hydrofoilen fra brygger og slikt. Det starter gjerne med noe tuber hvor båtføreren er herre over skjebnen til påhenget, deretter wakeboard, vannski, wakesurf og videre til foil som lar deg velge fritt og tauløst hvor du er bak båten. Foil oppsettene for wing,kite og prone (surfefoil) kan alle med fordel læres og kjøres bak båt. Vær klar over at hydrofoilen må behandles med respekt og båtføreren må vite hvordan han skal akselerẹre. I tilegg må alle som skal opp og fly må vite hvor man skal stå på brettet for å unngå gufne opplevelser i startfasen. Den gylne regelen bak båt er - når i tvil - slipp tauet og fall samme vei som brettet kælver. Prisklasse fra 3-30'
KITE
Kiting tok verden med storm for ca 20 år siden og er i dag en av de store aktivitetene på vannet (og her i norge også på land). Har du tilgang på åpne landskap med jevne vindforhold er dette en av de mest spennende vannsportene å utøve. Det kos å cruise på tur med kite, men det fordi det er så lett å hoppe og fly litt, at de fleste blir hekta. Aktiviteten er ikke særlig barnevennlig, og det bør gjennomføres kurs som følges opp med så mye kiting som mulig rett etterpå for at man skal få et trygt forhold til aktiviteten. Kiting er ikke en "alene sport" før man har godt med erfaring. Den er ikke egnet i kupert landskap eller skjærgård. Så skal dette bli sommerens nye leketøy, bør du gjøre noen gode forundersøkelser for å være sikker på at du kommer deg igang på en trygg og god måte.
Prisklasse fra 30-50'
VÅTDRAKT
Alle disse aktivitetene krever at du har på deg en våtdrakt. For de fleste betyr det en 4 eller 5mm tykk drakt. Vanntemperaturen er avgjørende for hvilken tykkelse du skal velge. Riktig våtdrakt er det viktigste valget du gjør i forhold til å kose deg i vannet, akkurat som når du kler deg ellers utendørs. Prisklasser fra 2-5' . Unga er aller viktigst da sånne små kropper nedkjøles dobbelt så raskt som de større. Vi har nytt, brukt og innbytte fra størrelse 1 år til 16år.