Helge hjelper deg • Wingfoil

SurfeSjappa har alltid ligget i front når nye brettaktiviteter bli oppfunnet. Helge introduserte wingfoiling i norge og har vært intenst opptatt av å finne de beste løsningene i kaoset som preger alle teknologidrevne farsotter.

Helge  og Jonathan på Snarøya 8 mai. Lite vind men moro. Foto: Bleikvin

De fleste har fått med seg at wingfoiling byr på et større bruksområde enn sammenlignbare aktiviteter. Det er også den letteste veien inn til å mestre å seile på en hydrofoil. I tilegg er det lett å bli revet med om man kommer i kontakt med noen av disse endorfinfulle utøverene som gliser seg slitne i tide og utide.

Her kommer en introduksjon i wingfoiling generellt, og mulighetene og problemstillingene du skal vurdere uansett om du har utstyr eller er klar for å bli en av oss. Alt du har sett på internett , lest på et forum eller hørt fra noen på stranda, sett det i perspektiv med informasjonen vi byr på her. Vi er aktive fagfolk som jobber med dette hver dag, sammen med designere og produsenter globalt, og kundehistorier lokalt.

Vingen består av en rørformet polyethelen plastpose som er beskyttet av kraftig dacron, og seilarealet er av tynn fancy spinnakerduk. I tillegg er det ventiler og håndtak som kan være alt fra banebrytende, til ukomfortable og fiklete. Å pakke sammen en litt ræva designet vinge kan være irritasjonsmoment nok. For å vurdere en vinge er betimelige spørsmål: Er ventilene små, eller satt på tullete steder, tar det tid å tømme ut lufta, er materialene godt uv beskyttet? Preller vannet av eller tar det lang tid å tørke vingen (våt vekt har også mye å si på vannet) . Passer den i bagen sin? Er bagen brukbar? Designmessig kan vi diskutere effektivtet og potensiale og vekt.

Wingfoiling har foreløpig vinger for freeride, wave og freestyle. Alle displinene er mulig med alle modellene, men alle har sine fordeler i spesielle situasjoner.

Vi har valgt å jobbe med de vi mener har den beste balansen mellom kvalitet, design og pris. Duotone er ledende på dette feltet, Ken Winner er en visjonær designer som har hovedansvaret for at wingfoiling er en aktivitet de fleste vil mestre. Patenterte løsninger og uovertruffen produksjonskvalitet ut fra seilloftet på Sri Lanka gir oss vinger vi kan glede oss over i mange år framover.

 

Unit er «Wave» vingen alle ønsker seg i bratte nedoverbølger. En lett minimalistisk vinge med et stort bruksområde. Unikt ved denne er balansen mellom kraftig akselerasjon og 99% autonom flight når det er som best. Denne er lettest å lære med for alle «ikke winsurfere» håndtakene begrenser mulighetene for feil og akselerasjonen lar deg passivt skli lettere opp på hydrofoilen. Denne vingen uten bom pakkes til et mindre kolli enn sine brødre, også noe å ta med i betraktningen særlig om den skal brukes mye til fjells.

Slick er tidenes med hypede vinge så langt i historien. Vingen er stivere enn alt annet, og har det beste fra Echo og Unit samlet i ett design. Den er primært utviklet for hopp, snurr og sprett, men topphastigheten er også god. Slick har litt mindre «passivt» vindspekter enn sine brødre men det er lett å kompensere med aktiv pumping og god teknikk. Den kan brukes for alle nivå, men vil være litt vanskeligere å forstå i begynnerfasen. Kombinasjonen av både strut og bom (smør + flesk) lar deg ha komforten til en bom-styrt vinge som også flyter nøytralt i beachbreak.

Vayu VVing er et godt alternativ til Slick, da denne også har bom(mer). En elegant måte å omgå Duotone sin patent ved å dele bommen på midten.

Helge har 7m2 Slick og Axis 1300 over og under Sky 95. Lettvindsfreestyle!

Brett er laget av en isoporblokk frest til perfeksjon i en CNC maskin. Deretter er den forsterket med PVC blokker rundt foilboks og fotstropp fester. Denne pakkes deretter inn i 4mm PVC, noen lag med fancy fibre og grises til med klissete epoxy så ikke en eneste fiber er uten lim. Deretter bakes hele pakka i en presis støpeform eller en vakumbag til den er hard. Det er lett å se forskjell på high tech presisjon - da er mesteparten av brettet gjennomsiktig, mens hvis produksjonen er litt mer jalla brukes det mer maling for å skjule all sparklingen som må til for å rette opp feil i produksjonen. De kan også lages i oppblåsbar SUP teknologi, der skilles det mye på hvor stor og hvor bra carbonstøtten på undersiden er, mens på så små brett blir det neppe så sinnsykt skjeivt som det vi ser på billige sup produksjoner. Det er nemlig ikke så lett å lime sammen PVC duk for hånd hvis du har litt dårlig tid. Alt som limes utenpå oppblåsbare brett er en riskfaktor.

Vi har valgt Fanatic, Indiana, Vayu, Nahskwell og Axis som brettleverandører. De representerer det beste som er å oppdrive av produksjoner fra to kontinenter, noe som er viktig i våre covid befenkte tider. Fanatic har vi jobbet med siden 1982 og Nahskwell (Foil&Co) er hvor vi også henter våre suverene AFS windfoiler. Axis er vårt nyeste tilskudd som vi leverer fra våren 2022.

Når Sky Solbach presenterte Sky Wing brettene satte han standarden for alle kompakte brett på markedet. Kopiert i det uendelige er likevel Sky brettene hele tiden noen hestehoder foran alt annet. Ekstremt funksjonelle design med perfeksjonert plassering av volum, fotstropper og foilbox. I tilegg er byggeteknologien bombesikker, så hvis funksjon og levetid og annenhåndsverdi er prioritert hos deg, finnes det ikke ett bedre valg.

Våre franske venner overrasket oss med de superlette Fly modellene i april. Pvc/Carbon brettene er nesten kiloen lettere en det meste annet og det kjennes på akselerasjonen! Rene Tuomo inspirerte design som oppfører seg eksemplarisk på vannet. Vær klar over at så lett som dette betyr tynnere laminater og litt mer forsiktig håndtering. Vi anbefaler at det monteres RSPro beskyttelses tape på sidene hvis brettet slenges rundt på brygger i båter og på asfalt slik vi gjerne gjør. Brettet leveres uten fotstropper, så kjøp det i tilegg når du skal opp og fly i lufta.

Vayu brett har så vidt begynt å piple inn til oss - gode design i flere prisklasser som har imponert oss.

Etterspørselen på brett vil ingen ende ta, så vi har også inngått samarbeid med Sveitsiske Indiana som leverer carbon brett designet av legenden nede på Fuerteventura. Disse kjennetegnes av veldig lav planterskel og friske farger. En av favorittene her på huset er Indiana 79RS som er litt smalere enn sine fettere i samme litervolum. Det gir mer speed når brettet er på skrå.

Helge flyr senhøsten 2020 i Ørekroken - moro med vind og 1250 vingen til Fanatic.

Hydrofoilen består av fire elementer. Vi har gitt opp å snakke om flykropper og stag, så vi holder oss til kvasinorsk som de fleste forstår. På toppen sitter foilhodet, deretter kommer masta som igjen holder fuselaget som vingene festes til. Noen foiltopper er limt fast i masta, noen skrus fast. Noen master og fuselager er laget i eloksert aluminium, noen er i carbon. Vingene er gjerne en miks av en skumkjerne med fiber laminert utenpå. Bakvingene er ofte så tynne at de kan være i massiv karbon eller glassfiber. Skruene er laget i syrefast stål eller titan. Konstruksjonsmessig er det vannvittig komplisert å lage en god foil. Alle disse delene skal virke i sammen som betyr at noe skal være så stivt som mulig, mens annet skal bøye seg dynamisk med bruksomådet du søker. Eneste måte å garantere bruksområdet på en foil er gjennom nitidig testing og endring på parametere. Det er like mange design som det finnes flydesign, forskjellen er heldigvis at når hydrofoilen ikke virker, så faller du bare i vannet istedet for i bakken.

Egenskapene til en hydrofoil påvirkes altså av alle delene. Er foilhodet for mykt eller masta vrir seg i svingene tryner du på grunn av forsinkelsen. Har fuselaget for liten støtte til vingene sine knekker du vinger eller vrir av gjengefester når innser hvor lett det er å hoppe. Er vingene for store klarer du ikke å holde brettet nede, er de for små kommer du ikke opp, er de uten riktig flex spinner du ut, er fuselaget for langt klarer du ikke å svinge fort nok til å stå i et slag eller hente deg inn i en jibb, er det for kort må du foile mer, er bakvingen stor kan du slappe av, er den liten må du følge med i timen, er forvingen bøyd nedover og bakoverlent svinger den fortere, er den flat har den høyere topphastighet, er bakvingen nedoverlent kan du peise på på skarp kryss, er bakvingen flat er det lett å pumpe brettet uten vingen, er den bøyd oppover kan du ta en kopp kaffe og kose deg i hver jibb osv osv. Vi er her for at du skal slippe å kjøpe de 5280 ulike kombinasjonene vi typisk har for wingfoil i Axis sortimentet vårt. Ikke bry deg om shims og bakvingejustering hvis du har kjøpt en pakke hos oss. Det er først når noe egentlig ikke passer sammen at de er aktuelle.

Fanatic var først ute med å forstå at wingfoil stiller større krav til mast/fuselage enn kite, wind og supfoil. Vi vet ikke om noen hydrofoiler som er sterkere enn Fanatic sine. Samtidig har de et veldig godt utvalg på carbon vingesett spesifikt for wingfoiling.


Axis foils er hydrofoilsportens soleklare ledestjerne. Adrian Roper er ihuga wingfoiler og foiler generellt. Gjennom mange år har Axis finjustert produksjonsteknikker og leverer et produkt i uovertruffen kvalitet. Ønsker du ingen begrensninger i valg og kompabillitet til alle typer foiling er Axis førstevalget.


Kroppen din må gjennom en lærefase. Noen bruker tid på å forstå hvordan vingen virker, mens andre får skjælveknær når hydrofoilen løfter. Her er en grei måte å ta alt stykkvis til sukess:

Tren på:
1. Krabbe opp på brettet, med foilen på i vannet, til sitteposisjon, bli kjent med den ekstremt uvante volumfordelingen og veien ut til dypt nok farvann.


2. Tren på land og eller vann med vingen. Bruk noe du lett kan holde balansen på.


3. Tren på brettet du skal bruke uten foil på - legg det på snilt underlag, reis deg opp med «bakfoten på midtlinja - kne og ankel på midtlinjen - like greit å lære rett teknikk fra start. Forfoten reiser du deg opp på, vingen gir deg støtte enten fra vind eller vann.


4. Seil gjerne litt fram og tilbake før du reiser deg opp. Blåser det mindre enn 3 ms er det hele veldig vanskelig. Fordi du ikke har noe å støtte deg på og som nybegynner trenger du det.

Rett før take-off er greit med litt in-put. Foto: Bleikvin

5. Som kiter eller surfer, er det å krysse med et seil som er en utfordring, som windsurfer er det hydrofoil løftet som overrasker. Den generelle narsissistiske tullebukk regelen gjelder også her; Ikke tenk selv - gjør som du får beskjed om av meg her, så flyr du på "no time".


6. Har du ingen erfaring med vind eller vann - er du heldig i teorien, men bakpå motorisk. Tren så mye du kan balanse. Stå på ett bein når du pusser tenna, bruk Indo Board når du tenker på sofa, ha brettet ditt i nærheten og tren på surfe pop UPs så du vet hvor midten på brettet ditt er i blinde osv. Prinsipper bak seiling er det samme som alle andre nedover bakker. Først litt fart, så kjøre på tvers og etterhvert svinge. «Vinden» blåser fra toppen av bakken, men siden du har medbrakt heis kan du klatre oppover bakken når vingen har trykk og brettet kjøres på tvers av vinden/oppoverbakken.


7. Blikket ditt styrer alt du gjør fordi det sitter på overkroppen din. Se ned og forfoten får all vekten - se opp og bakfoten får det. Du kan tro at du bestemmer dette selv, men det gjør du ikke før etter ca 5000 gjentagelser av motorikken din som lagrer dette etterhvert som ubevisst muskelhukommelse. Så ikke se bakover når du skal fremover. Se dit du skal og stram magemusklene så resten av kroppen følger spent etter.


8. Riktig utstyr - for de fleste er et middels stort brett med en hydrofoil som sklir jevnt opp av vannet og en vinge som matcher kroppen din. Bruk kompetente fagfolk. Du kommer 100% sikkert ha behov for service, deler og hjelp så lenge du eier en hydrofoil.


9. Enkleste forhold er flatt vann og 7-12 ms. Reis dit det finnes når du er klar for første tur.


10. Å snu er en stor fordel. De fleste har bygget opp en foretrukket framfot i fartsretningen, så fortvil gjerne når du oppdager at en vei er lettere enn den andre. Men du får til det også.
Å snu i fart er lettest uten å flytte på beina. Kjør gjennom hele svingen, bare snu vingen over hodet før svingen og fortsett med vekten på tær isteden for hæl. Hvis hydrofoilen din er myk/billig, må du holde veldig jevnt trykk gjennom svingen. Stivere foiler med mer dynamiske vinger tåler litt mer justering på radius fordi den er med deg i svingen mens en mykere foil retter seg ut og stopper momentet når du slipper opp på trykket. Det kjennes ut som om at halve svingen går greit men så styrer plutselig folien rett fram og du må kontrabalansere eller bade.
Skal du lære i vindforhold under 7 ms må brettet være minimum 10% mer enn kroppsvekten din hvis du har en midt på treet løsning. Har du lett fancy utstyr går det fint med ca 5% har du noe som egentlig ikke er laget til formålet legg til 30% oppdrift. Har du bra med vind, lite bølger, kan du starte på kroppsvekt nivå hvis du har forberedt deg litt og er så tøff i trynet som mange av oss blir etter et liv på brett.

Jonathan (13) flyr i jibber og slag på pappa Einars utstyr. Foto: Pappaen

Imøteser kommentarer og spørsmål :)

Lykke til  - Vi sees!

Og nå er endenlig Appen du har ventet på lansert! https://www.duotonesports.com/foilwing/about-us/academy/ 

Helge Rotnes
Kommentarer
Bra guide!

Dere planlegger ikke å tilby kurs da?
Paul Myrvang - 20 May 2021 - 14:50
Hei Per Ola,
det er noen utfordringer i leveringssituasjonen på nesten alt som er veldig gøy for tiden. Akkurat nå kan vi levere noen størrelser brett, vinger og hydrofoiler. Uten å vite mer om deg er det umulig å si om vi kan levere omgående eller om du bør bestille for framtidig leveranse. De fleste som står i kø foran deg venter på Fanatic Sky wing og hydrofoil enten fra Fanatic eller Axis. Disse vil få løsningene sine kompletteret ved månedskiftet, det skjer mye i de neste 30 dagene, forhåpentligvis uten for mye Covid sabotasje.

På den annen side legger det seg på nye ordre nesten hver dag så når vi tror at vi har noe "ekstra" på en eller annen dato så gjelder ikke det når leveringen faktisk har skjedd.

Det finnes midlertidige løsninger, men jeg anbefaler varmt å komme ut i startgropa med utstyr som er kompatibelt med utviklingen din, istedet for å gi etter for noe som både er vanskeligere i starten og i tilegg uinteressant å bygge videre på. Enkleste er kansje å ringe oss på 930 29 020 mellom kl. 11 og 17 så tar vi en foilprat :)
Hilsen Helge
Helge Rotnes - 18 May 2021 - 13:44
Hei
Kunne kanskje tenke meg og gå til innkjøp av Wingfoil. Har vel kitet en del på snø, men er vel en novise når det kommer til vann sport. Faller litt for konseptet ingen liner og følelsen av og fly litt:). Men lurer på om det finnes utstyr og få kjøpt hos dere, og vist dere har utstyr trenger jeg veiledning til og velge utstyr som passer for meg.

MVH Per Ola Seim
Hemsedal
Per Ola Seim - 13 May 2021 - 19:51
Legg igjen en kommentar