Finnebokstyper windsurfing
Den originale finneboksen er "US Box" aka "American". Finnen glir inn i sporet på en stift/bolt og er festet med en liten plate med en skrue. Denne typen ble mye brukt på mange eldre brett. Det er mest brukt i dag på SUP-brett (med variasjoner) og noen bølgebrett for windsurfing. Det finnes to varianter, "A"-boksen som har en dybde på 2,5 cm. Den andre er "E" (europeisk) boksen med en dybde på 3 cm. Andre varianter av SUP-brett bruker forskjellige metoder for å feste finnen på plass, noen med verktøy, noen uten. Dette er et veldig kompakt og lett system, ofte brukt der det ikke er nok dybde til å bruke det andre systemer.
Når amerikanere føler at de sakker litt akterut er ofte løsningen å kline til dobbelt så hardt. Så den nyeste boksen på markedet er selvsagt 2 stk "US-box" ved siden av hverandre. "Double US" Det er blitt standarden for de fleste brett å feste en hydrofoil på. Fordelen er selvsagt at man kan justere hvor hydrofoilen sitter i brettet.
"Power Box" er den vanligste boksen for freeridebrett. Går du på grunn knekker finnen ut av boksen uten å gjøre noen skade på brettet.Den har en avsmalning på sidene og foran og bak. Dette gir den en veldig solid passform. Power Box og Trim Box var beregnet for bruk med 28 - 48 cm lange finner, men kunne håndtere finner opp til 52 cm.
"Tuttle Box"-systemet anses å være det sterkeste finnefestesystemet. Boksen har rette sider og en finnebunn som måler 1,60 cm (0,625 tommer) på tvers. Passformen er ganske tettsittende i esken og er bra for finner opp til 58 cm lange. Går du på grunn med denne hardt nok river du gjerne i stykker brettet også.
En vanlig variant er "Deep Tuttle Box" som er innfelt ytterligere 2 cm i brettet. Dette er et vanlig oppsett som sees i dag og er sterkt nok til å kunne tilpasses for bruk av hydrofoil, men du har kun god sikkerhet for dette som den er merket med "Foil Ready" som har en forsterket kasse og garanti til slikt bruk. Prøv å unngå å grunnstøtte.
"Trim Box" ble designet av Bic Sport. Den har rette sider med plastavstandsstykker for å muliggjøre riktig plassering av finnen inne i sporet. Finnes bare på noen gamle Bicbrett.
For små brett er det "Slot box" som festes med to skruer skrått sideveis som er dominerende. Den har samme bredde og dybde som en "US" box, så de kan lett tilpasses bruk i "Slot Box". Det finnes også noen som kalles "mini tuttle" med en skrue fra toppen.
For mindre finner som thrustere eller surfebrett, er det FCS-boksen og Future Box 3/4 og 1/2 spor. Den originale FCS bruker skruer for å holde finnen på plass. Den nyere FCS II krever ingen verktøy i det hele tatt. Noen ble litt leie av dette så Multibox og F.O.C box finnes også, de kan ta alle små finner med breedde/dybde som FCS.
Futures-systemet er en full lengde base og er sikret med en sekskantnøkkel.
Når du vet hvilket bokssystem som fungerer med brettet ditt, kommer tiden til å velge riktig størrelse og form på finnen. Dette vil avhenge av dine lokale forhold, din vekt, størrelsen på brettet og hva du vil oppnå. Finner har ulike former, forskjellig lengde, bredde, rakevinkel og forskjellig grad av fleksibilitet og vridning. Hvis du ikke jobber proffesjonellt med dette hver dag anbefaler vi at du rådføreer deg meed noen som gjør det.
Generellt - finnen som fulgte med brettet ditt skal være riktig form /type som passer brettet ditt best i "allround" modus. Har du valgt større seil enn midt i, legg på et par cm i lengde, har du gått ned trekk fra et par cm. Finner i glassfiber og G10 kan fint være en cm eller to større enn finner i carbon, men det er ikke en regel annet enn hvis carbonfinnen er dyr og fin og er laget for høy ytelse.